Succesvolle inzet High Potentials bij Akzo Nobel – interview met Eline Lenselink

Eline Lenselink werkt bij AkzoNobel als Manager Global HR Systems and Standards en heeft als eerste klant kennis mogen maken met het High Potential Programma van Quintop. Om deze reden leek het ons interessant om haar ervaringen te delen, een van onze High Potentials heeft haar geïnterviewd.

Ruim een jaar geleden startte de eerste High Potential in je team. Waarom koos je ervoor een High Potential van Quintop in te schakelen?

Ik kende al enkele Quintoppers en oud-Quintoppers en ik had ook direct een klik met Erik Geerts (partner Quintop). Erik vertelde me dat Quintop met het High Potential Programma van start wilde gaan en hier hebben we contact over gehouden. Toen het programma begon, had ik een project waar een High Potential aan kon werken en zo startte de eerste High Potential in mijn team, Jeroen.

 

Inmiddels zijn er nog drie andere High Potentials in je team gestart. Waarom vind je het prettig om samen te werken met High Potentials?

Ik merk aan de High Potentials van Quintop dat ze snel leren, breed inzetbaar zijn, proactief zijn en initiatief nemen. Ze weten hoe ‘nee’ te zeggen maar zijn ook flexibel en zullen geen uitdaging uit de weg gaan. Het prettige is dat Quintop heel goed begrijpt waar ik naar op zoek ben. Als ik een persoon omschrijf die ik zoek, kan Erik dat heel goed vertalen naar een geschikte kandidaat. Als ik kijk naar hoe deze mensen worden ingezet en wat ze doen, past dat ook heel goed bij de exposure die wij als team hebben. Volgens mij is dat de goede balans die ik met Quintop gevonden heb.

Quintop profileert de High Potentials als jonge ambitieuze starters die verschillende rollen kunnen invullen en op een laagdrempelige manier kunnen worden ingezet. In hoeverre ben je het hier mee eens?

Het is goed dat jullie een bepaald keurmerk krijgen als High Potential van Quintop en ook de specifieke begeleiding die daarbij hoort.  De naam High Potential wekt hoge verwachtingen en daardoor geven jullie jezelf een bepaalde stempel. Quintoppers zitten vaak kort op opdrachten dus er moeten snel dingen worden opgeleverd en georganiseerd. Aangezien jullie jong zijn is het ook niet zo dat jullie consultants zijn die zonder enige begeleiding aan het werk kunnen

De High Potentials krijgen begeleiding vanuit Quintop. In hoeverre zie je dat terug?

Dat vind ik zeker een voordeel. Het is heel plezierig om niet altijd zelf tijd en moeite te hoeven besteden om dingen uit te leggen; je weet dat er bij Quintop aandacht voor is en dat de persoon geholpen wordt. Verder is het ook heel goed dat er bij Quintop bepaalde trainingen zijn, evenals de mentor die jullie allemaal hebben. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Ik heb een aantal keren feedback gegeven, het helpt ook om eerlijk over het functioneren te kunnen spreken, dat is erg waardevol.

Wat is een voorbeeld van een goede samenwerking met een van de High Potentials?

Er zijn heel veel goede voorbeelden. Jeroen’s project is succesvol en op tijd afgerond en ook de overdracht naar de vaste medewerker is goed gegaan. Natuurlijk met de nodige support en sturing, maar hij pakt ook zelfstandig taken op en signaleert veel dingen. Hetzelfde geldt voor Teska; ze heeft veel bijgedragen aan onze datakwaliteit en datadefinities. Bovendien heeft ze de Knowingo app helpen lanceren, een app om op spelenderwijze de kennis van medewerkers te vergoten, en vrijwel geheel zelfstandig uitgerold. Dat zijn twee hele goede voorbeelden van jullie inzet. Dus jullie gaan ermee aan de slag en doen gewoon wat ervan jullie verwacht wordt, dus dat is zeker wat opvalt.

Tot slot, zou je andere bedrijven aanraden samen te werken met een High Potential van Quintop?

Ja, dat zou ik zeker doen. Ik vind dat bedrijven altijd starters en jonge mensen in hun teams moeten opnemen. Zeker met Quintop die jullie goed ondersteunen en jullie instroomniveau dat wel een stukje hoger is, zou ik de samenwerking zeker aanbevelen