Get Ready: Reorganiseren – wat je kunt verwachten

Let op: Dit event heeft al plaatsgevonden. Inschrijven is niet meer mogelijk

 

De oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de inflatie, waardoor consumenten minder te besteden hebben; het zijn allemaal voorbeelden die impact hebben op het bedrijfsleven en een reorganisatie noodzakelijk kunnen maken. Maar hoe bereid je je daar als ondernemer en HR-specialist het beste op voor en wat komt hierbij kijken? Lexence en Quintop organiseren daarom de Get Ready bijeenkomst met een speciale gast: Ondernemer en televisiepersoonlijkheid Annemarie van Gaal. Ze is ondernemingsexpert en heeft ervaring in talloze, internationale bedrijven. Zij weet als geen ander de huidige ontwikkelingen in kaart te brengen en haar visie te delen over reorganisaties.

Locatie: Lexence Kantoor
Amstelveenseweg 500
1081 KL Amsterdam

Programma
Inloop 16:00 – 16:30 uur
Programma 16:30 – 18:00 uur
Borrel 18:00 – 19:00 uur

Wie is Annemarie van Gaal

Annemarie heeft als ondernemer diverse keren fors moeten reorganiseren en deelt graag op inspirerende wijze de do’s en don’ts. Hierna is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan zowel Annemarie als de reorganisatiespecialisten van Lexence en Quintop.

Het event wordt afgesloten met een aangeklede borrel (inclusief hapjes) zodat je de kans krijgt om met andere HR-specialisten en ondernemers ervaringen uit te wisselen.

Over Lexence
Kleine teams, één Lexence

Wij zijn Lexence. Persoonlijk en ’to the point’. Met 180 kantoorgenoten voeren we een brede advocaten- en notarispraktijk op tien specifieke rechtsgebieden.

Wij combineren kennis van zaken met een zakelijke mentaliteit en geven ondernemingen snel een scherp antwoord tegen een helder tarief.

Kijk voor meer informatie op www.lexence.com

Over Quintop
Quintop HR Consultants is een onafhankelijk HR-consultancy bureau. Wij maken mensen en organisaties succesvoller door HR-transformaties te leveren met passie, kwaliteit en een hands-on mentaliteit. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze klanten door pragmatisch samen te werken. Quintop is de expert op het gebied van Digitale HR transformatie, HR-operating model & GBS transformatie en Business transformatie. In 2022 zijn we door consultancy.nl nog uitgeroepen tot platina HR-adviesbureau van Nederland.

Kijk voor meer informatie op www.quintop.nl

Let op: Dit event heeft al plaatsgevonden. Inschrijven is niet meer mogelijk

Dit artikel is geschreven door consultancy.nl

Midden in het Utrechtse Papendorp staat het kantoor van Quintop. Opdrachtgevers weten vandaag de dag precies waarvoor ze daar kunnen aankloppen: het adviesbureau is gespecialiseerd in alle facetten van HR-transformatie.

De lijst aan namen die Quintop daarvoor weten te vinden is even lang als gevarieerd. Een kleine greep: Shell, Nationale-Nederlanden, Verkade, FrieslandCampina, AkzoNobel, ABN Amro, Bol.com, Heineken, Transavia, Schiphol, NIBC, Menzis, FNV, Eneco, ASML, Amnesty International, NS, ING, DSM en Siemens.

De dienstverlening was eerst veel breder. Het begon in 1997 nog “redelijk opportunistisch”, blikt medeoprichter Erik Geerts openhartig terug. “We deden eigenlijk alles waar het label ‘consultancy’ op past.”

De aanscherping ontstond gedurende die eerste jaren min of meer vanzelf. “We kwamen bij een grote klant binnen in de HR-omgeving. Vanuit daar rolden we van het ene in het andere HR-project. Na een jaar of vijf zeiden we: ‘Als 95% van onze business HR-gerelateerd is moeten we misschien maar eens uitspreken dat we daarin zijn gespecialiseerd.’”

Hands-on partner in HR-transformatie

Zo veranderde de focus van Quintops dienstverlening. “We werden de HR-specialist die we vandaag de dag zijn”, aldus Erik. Binnen het HR-vakgebied richt het bureau zich op alles: van reorganisaties en procesverbetering tot regelementen en van HR-systemen tot onboarding.

“Eigenlijk alles waar je aan kunt denken bij HR-transformatie”, vertelt Ilse Heurkens, die zich ruim elf jaar geleden aansloot bij Quintop en in 2020 partner werd. HR-transformatie kan weer grofweg worden onderverdeeld in drie proposities, zo legt ze uit: Digital HR transformation, HR operating model en business transformation.

Lees het hele artikel op consultancy.nl

Ook interessant: Van HR manager naar senior HR consultant bij Quintop

Je eerste maanden bij Quintop zitten erop! Hoe is het je tot nu toe bevallen?

Goed! Die eerste maanden vliegen voorbij. De onboarding bij Quintop is echt goed geregeld – gelijk op dag één had ik al mijn spullen en er was tijd vrij gemaakt om mij welkom te heten. Wat ik prettig vond, is dat ik niet gelijk op een project begon in mijn eerste week. Ik heb die tijd gebruikt om mijn Quintop collega’s en hun projecten te leren kennen. De rol als consultant is voor mij ten slotte nog erg nieuw.

Je hebt hiervoor inderdaad iets totaal anders gedaan. Leg eens uit

Ik werkte hiervoor als HR Manager bij TWD, een Engineering bureau in Rotterdam. In de tijd dat ik daar werkte is het gegroeid van een start-up naar een scale-up bedrijf. Samen met mijn drie HR-collega’s was ik verantwoordelijk voor alle HR-zaken; van recruitment tot persoonlijke ontwikkeling en van salarisadministratie tot de coaching van technisch leidinggevenden. Toen ik besloot om weg te gaan bij TWD, ben ik verder gaan denken en realiseerde ik me dat ik mijn HR-kennis wilde verbreden. Een start-up/scale-up omgeving is mij bekend, dus richtte ik me op een groter bedrijf of de consultancy. Tijdens mijn zoektocht naar een baan werd al wel snel duidelijk dat de ambitie om mijn HR-kennis en kunde te verbreden heel goed kan als consultant, vandaar deze keuze. 

Er zijn heel veel consultancybureaus om voor te werken. Vanwaar de keuze voor Quintop?

Dit kwam vooral door de cultuur. Dat is voor mij heel belangrijk. Bij Quintop werken we hard, maar er wordt ook gelachen, we lunchen samen en de vrijdagmiddagborrel wordt niet overgeslagen. Al tijdens mijn sollicitatiegesprekken merkte ik dat er een familie-achtige cultuur heerst waar medewerkers elkaar het beste gunnen. Bovendien wordt er echt geïnvesteerd in activiteiten om elkaar goed te leren kennen. Ik had het geluk dat ik in mijn eerste maand al mee mocht op de lustrumreis van Quintop naar Hvar (Kroatië). Naast alle leuke activiteiten, het lekkere eten en het heerlijke weer, heb ik dit weekend ook echt gebruikt om mijn collega’s beter te leren kennen. Dat familiegevoel werd tijdens die reis nog maar eens benadrukt, dat past echt bij mij als persoon.

Na je eerste week kon je aan de slag bij een klant, kun je vertellen wat je doet

Mijn eerste klus namens Quintop is voor een grote online retailer en webwinkel. Ik ben bezig met een compliance check en een risico-inventarisatie van verschillende beleidslijnen en processen. Wat ik fijn vind is dat ik nu, ten opzichte van mijn vorige werk, veel meer gefocust met de inhoud bezig ben. Voorheen was ik als HR-manager met zoveel verschillende HR-zaken tegelijkertijd bezig, terwijl ik me nu kan focussen op een klant en een project. Dat smaakt naar meer.

Wat is de eerste les die je nu al hebt geleerd in je nieuwe rol?

Vooral lekker proactief en nieuwsgierig zijn om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt. Je kunt niet, en zeker als consultant niet, achteroverleunen tot alle informatie maar aan komt waaien. Dit wist ik natuurlijk ook wel van tevoren, maar een proactieve houding is een must. Ik ben een aanpakker die het graag zo praktisch en werkbaar mogelijk oplost. En dat is denk ik ook waarom consultancy en Quintop, tot nu toe, goed bij me past.

Wat zou je meegeven aan iemand die dezelfde overstap overweegt?

Als je relatief snel verschillende organisaties met jouw kennis en kunde wilt helpen, maar ook zelf veel wilt leren, dan moet je zeker voor de consultancy kiezen. Kies daarbij een omgeving die bij je past. Bij Quintop heb je, ondanks dat je bij klanten werkt, ook echt fijne directe collega’s, waardoor je bij een bedrijf hoort. Je bent niet alleen en kunt altijd een collega bellen als je even wilt sparren of een advies nodig hebt. Ondanks dat je veel bij de klant op kantoor bent, zijn veel Quintoppers minimaal één keer per week bij Quintop te vinden.

Bij Quintop zijn we altijd op zoek naar nieuwe, gezellige en hardwerkende collega’s. Dus kom zeker een keer koffiedrinken en wie weet zie ik jou binnenkort wel bij ons aan de lunchtafel

Werken bij Quintop

Over Inge

Inge Helderman is sinds mei 2022 Senior HR Consultant bij Quintop. Ze wordt omschreven als een vrolijke en nieuwsgierige harde werker die houdt van praktische oplossingen. Voordat ze bij Quintop aan de slag ging heeft ze 8 jaar bij TWD (Engineering bureau) gewerkt. Binnen deze organisatie heeft ze verschillende functies bekleed, waaronder HR Manager. Inge woont met haar vriend en dochter in Dorst, een klein dorpje naast Breda. Naast werk en haar gezin, houdt ze van sporten. Je kunt haar geregeld op de wielrenfiets vinden.

In 2020 werd Ilse Heurkens benoemd tot partner bij Quintop. Van beide kanten niet zo’n gekke keuze, want Ilse is al 11 jaar onlosmakelijk verbonden met de HR-transformatiespecialist. Consultancy.nl vroeg haar naar haar rol als partner en haar loyaliteit naar Quintop en diens klanten – wat motiveerde haar om zo ver te komen? “Hard werken, doorzetten maar ook met plezier aan het werk zijn. En daarna samen genieten van het resultaat.”

We spreken Ilse op het kantoor van Quintop in Utrecht: “Eindelijk, het kan weer!”, begint ze vrolijk. “Elkaar in levende lijven zien en spreken. Ik hecht zoveel waarde aan dat samen-gevoel.”

“Dat is wat mij in eerste instantie ook bij Quintop aansprak en wat ik wil vasthouden en overdragen aan iedereen binnen het bedrijf: aan het werk zijn bij de klant maar ook een fijne thuisbasis hebben bij Quintop, van elkaar leren maar ook lol hebben met elkaar. Zeker in ons vakgebied zie je hoe cruciaal het contact met mensen is. Samen kom je tot het beste resultaat.”

Hard werken en samen genieten
Ilse groeide op in een ondernemersgezin, waar ze leerde hoe belangrijk het is dat een organisatie de betekenis van dat woord waarmaakt, en dus ook daadwerkelijk goed georganiseerd is. In het familiebedrijf zag ze met eigen ogen dat samen hard werken belangrijk is, maar samen genieten net zo goed.

Mede daarom vindt ze de familiaire sfeer bij Quintop zo belangrijk: “Mensen dienen optimaal gefaciliteerd te worden zodat ze met passie aan het werk kunnen zijn en echt toegevoegde waarde kunnen leveren”, legt ze uit. Zowel binnen Quintop zelf als bij de HR-transformatieprojecten bij klanten neemt Ilse de ervaring van thuis mee.

Geen moment verveelt
Die ervaring speelde ongetwijfeld ook een rol in haar keuze voor de studie Internationale Bedrijfskunde. Nadat ze was afgestudeerd werkte ze vierenhalf jaar als HR-consultant. Vervolgens begon ze bij Quintop. De stap naar de Utrechtse specialist in HR-transformaties voelde meteen goed.

“Ik heb veel uitdagende opdrachten mogen doen. En het verveelt niet. Ik werk nog steeds met hetzelfde plezier als toen ik 11 jaar geleden begon. Bij Quintop geloven we dat passie de drijfveer is voor kwaliteit. Hier werken mensen die gedreven zijn om mensen en organisaties succesvoller te maken door het optimaliseren van hun dienstverlening of organisatiestructuur.”

Lees het hele artikel op consultancy.nl

Van den Tweel brengt meer dan 20 jaar ervaring in human resources mee in de nieuwe rol. “Het is heel inspirerend om onderdeel te zijn van dit prachtige team en samen met de andere partners Quintop verder te laten groeien”, zegt ze over haar nieuwe uitdaging.

De stap naar partner wordt door Quintop en Van den Tweel omschreven als een “hele natuurlijke stap.” Al enkele jaren werken de twee intensief samen aan complexe klantvraagstukken en het uitbreiden van het internationale netwerk.

“Deze succesvolle samenwerking heeft nu, tot onze blijdschap, geleid tot haar toetreden”, aldus Wilco Bontenbal, die sinds 2008 partner is bij het HR-adviesbureau.

Zo heeft Van den Tweel onder meer grote en internationale HR-transformatietrajecten voor Quintop geleid. “Projecten die worden gedreven door de klantwens om het HR operating model te herzien, bijvoorbeeld door het vormen van shared services of door een outsourcingstraject. In alle gevallen is er een belangrijk digitaliseringcomponent, bijvoorbeeld door het gelijktijdig implementeren van een HR cloud-systeem en een casemanagement oplossing”, legt ze uit.

Erik Geerts, oprichter en managing director van Quintop: “Marja zet met haar internationale ervaring en trackrecord op het gebied van shared services, outsourcing en HR-digitalisering een belangrijke pijler van Quintop’s expertise neer. Daarnaast brengt zij een verdere versnelling van onze internationale groeiambities.”

Tot de klantenkring van het adviesbureau (ruim 50 adviseurs, young professionals en zelfstandigen) behoren multinationals als AkzoNobel, ASML, Friesland Campina, ING, Siemens, Shell en ZimmerBiomet.

Van den Tweel is al jaren actief in de complexe wereld van HR transformatie en voelt zich helemaal thuis in het vak. Na managementposities bij Randstad rolde zij via Randstad HR Solutions in de wereld van HR-outsourcing. Bij Philips was ze betrokken bij een van de grootste HR business process outsourcing-trajecten van ons land.

In 2010 zette zij de stap naar zelfstandig ondernemerschap. In de rol van consultant, project- of interimmanager leidde zij het afgelopen decennium projecten bij onder meer PostNL, Unit4, AkzoNobel en ING.

Wil je het webinar terugkijken? Dat kan hier:

De afgelopen twintig jaar heeft Corstiaan brede ervaring opgedaan als projectmanager, adviseur en senior HR-manager. Hij begon zijn professionele loopbaan bij ABN Amro, waar hij gedurende tien jaar leidinggaf aan verschillende afdelingen. Vervolgens heeft hij zich bij bedrijven als Geldservice Nederland en Geldmaat verder gespecialiseerd in het HR-vakgebied, waarna hij is begonnen als zelfstandig HR-professional.

In de vele verschillende rollen die hij bekleedde hield Eggink zich onder meer bezig met het aansturen van HR-teams, het implementeren van HR-instrumenten, het betrekken van de ondernemingsraad, het onderhandelen met vakbonden en diverse in- en outsourcingstrajecten

 “Corstiaan is een echte man uit de praktijk”, aldus Quintop-partner Wilco Bontenbal, die de kersverse Associate tevens omschrijft als een “echte pionier” die het inspirerend vindt om nieuwe dingen op te starten. “Hij beoefent het HR vak, als daadkrachtig HR (interim) manager en HR projectmanager, vanuit een enorme hoeveelheid kennis en ervaring.”

“Met mijn creativiteit kom ik snel tot originele oplossingen”, zegt Eggink daar zelf over. “Ik acht mij verantwoordelijk voor wat ik zeg en afspreek, en daarbij voer ik mijn werk altijd uit met passie. De meeste energie krijgt ik van trajecten waarbij ik organisaties help de aandacht voor de mens en de aandacht voor het resultaat in de juiste balans te brengen. Met deze cultuurverandertrajecten help ik organisaties om meer wendbaar te worden en daarmee succesvoller.”

Quintop en Eggink kennen elkaar sinds begin dit jaar. “Ik ben met Quintop in contact gekomen door een medewerkster van Quintop”, legt Eggink uit. “Zij ging uit dienst omdat ze een nieuwe uitdaging had gevonden. Zij was zo betrokken bij Quintop en haar opdrachtgever Quion, dat ze bij haar vertrek wel een goede vervanging wilde regelen. Dat zegt wel iets over de medewerkers bij Quintop.”

Zo begon de samenwerking, waar Bontenbal nu met veel plezier de volgende stap in zet. “Al snel kwamen we erachter dat de samenwerking heel prettig is en aanvullend op het al bestaande aanbod van Quintop. Door zijn aanpak in combinatie met zijn passie, past Corstiaan heel goed bij Quintop. Niet voor niets is onze slogan, Passion Through Quality.”

Eggink profiteert op zijn beurt weer van de expertise van Quintop. “Toen ik op zoek was naar een opdracht leek het mij een voordeel om te werken via een consultancybureau. Soms wil je gewoon kunnen sparren of wil je snel inhoudelijke kennis van een bepaald onderwerp tot je nemen. En zo voelt het ook. Ik heb al meerdere keren gevraagd of iemand binnen Quintop mij kon helpen met een bepaald onderwerp. Deze kennis zit altijd bij een van de Quintop-collega’s waardoor ik zeer snel kon schakelen.”

Bontenbal benadrukt daarnaast de inhoudelijke klik: “We hebben dezelfde ideeën over hoe je organisaties toekomstproof kunt maken. Wendbaarheid in organisatievorm, maar ook het organiseren van succes in organisaties is waar we gezamenlijk opdrachtgevers nu en in de toekomst bij willen helpen. Zo ook op het gebied van Interim HR. Vaak krijgt een interim rol ook een projectachtige opdracht mee. Van kwartier maken tot optimalisatie. Corstiaan en wij zullen in de toekomst samen kijken naar hoe we onze klanten op dit gebied zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.”

Terwijl Eggink net is begonnen, is hij dan ook direct een echt onderdeel van het team. “Samenwerken met Corstiaan voelt al als heel natuurlijk, hij past zonder meer binnen onze groep en werkt en denkt graag mee met ons en draagt bij aan onze ambities”, besluit Bontenbal.

Meer over Corstiaan

Een stapsgewijze handleiding

Het gebruik van data is steeds belangrijker geworden in onze samenleving. Patronen en feitelijke inzichten verkregen uit data helpen ons om één taal te creëren, welke iedere stakeholder begrijpt, en uiteindelijk bedraagt aan het maken van betere geïnformeerde beslissingen.

 Voor de meeste organisatorische afdelingen, zoals operations en sales, is het al jaren ‘normaal’ om data te gebruiken. Enkel lijkt het voor HR-afdelingen nog steeds een uitdaging om strategische en voorspellende analyses die waarde toevoegen binnen de hele organisatie op te leveren (Minbaeva, 2017; Gartner, 2019).

In onze eerste people analytics whitepaper hebben we al vier kritische succesfactoren onthuld waar je als organisatie zijnde aandacht aan moet besteden voor een effectieve people analytics strategie. Technology is één van deze cruciale elementen die impact heeft op de people analytics capaciteiten binnen je organisatie.

Gezien de grote verscheidenheid aan aanwezige tools op de markt, kan het een uitdaging zijn om de juiste people analytics tool voor jouw organisatie te kiezen. In ons nieuwe whitepaper bieden wij een stapsgewijze handleiding aan die je begeleidt bij de selectie van een passende tool: ‘het selecteren van de juiste people analytics tool: A step-by-step guide’ of klik hier:

Meer over people analytics

Het Groningen Digital Business Centre (GDBC) van Rijksuniversiteit Groningen brengt talentvolle studenten in contact met ondernemingen. Zo creëren ze stageplekken, zetten ze student consultancy opdrachten op en ontwikkelen ze zogeheten learning communities. Binnen een learning community wisselen studenten, docenten en bedrijven kennis en expertise uit door het uitvoeren van gezamenlijke opdrachten. In het voorjaar van 2019 organiseerde het GDBC in samenwerking met Quintop de Learning Community Agile. Een groot succes, volgens de betrokken partijen.

Projectleider van het GDBC Bas Baalmans en Wilco Bontenbal, partner van Quintop, bundelden hun kennis en ervaring en hebben samen het programma rondom de Agile community ontwikkeld. “In vier bijeenkomsten hebben we de studenten kennis laten maken met de theorie en tegelijkertijd wilden we ze ook laten zien hoe Agile wordt toegepast in de praktijk”, aldus Bontenbal. Zodoende zijn er twee bedrijfsbezoeken gepland naar DUO en ING.

Waardevolle toevoeging

Bachelorstudent Thijs Becker nam deel aan de learning community en vindt dit een erg waardevolle toevoeging aan zijn studie: “Het interessante aan de bijeenkomsten vond ik de interactie. De stof over Agile is behoorlijk droog, maar met behulp van de oefeningen en praktische voorbeelden kreeg ik een duidelijk idee van wat het precies is.” Zo gingen de studenten in teams aan de slag met een case waarbij het ene team een traditionele werkwijze hanteerde en het andere team de Agile manier toepaste. Dat laatste bleek een stuk efficiënter te zijn. “Ik ging er kritisch in en vroeg mij af wat Agile een organisatie nou echt kon brengen, maar het heeft mij positief verrast.”

“Dankzij de learning community ben ik erachter gekomen in wat voor bedrijf je Agile kan toepassen en wanneer deze werkwijze effectief is en wanneer niet”, aldus masterstudent Julius Jelsma. Bovendien kregen de studenten de mogelijkheid om hun Professional Scrum Master certificaat te halen. “Het kunnen behalen van een dergelijk certificaat is enorm handig en motiverend. De kans is namelijk groot dat wij als FEB-studenten straks in een positie komen waarin je met een Agile team moet samenwerken.”

ING had baat bij input van de studenten

Niet alleen de studenten hebben baat gehad bij de learning community. Bontenbal geeft aan dat de discussies hem ook op nieuwe inzichten hebben gebracht. “Studenten stellen toch andere vragen dan mensen in het bedrijfsleven en dat helpt mij om dingen weer in goed perspectief te plaatsen.” Voor bedrijven kan het daarnaast erg gunstig zijn om op deze manier een directe aansluiting te vinden bij de studenten, legt hij uit. “Ik kan het andere organisaties dan ook zeker aanraden om deel te aan een learning community.”

Daar sluit Richard Procee, Agile Coach bij ING, zich bij aan. Hij kwam tijdens een van de bijeenkomsten uitleggen hoe Agile wordt toegepast binnen de ING en de studenten konden dit zelf aanschouwen tijdens een bezoek aan het kantoor in Leeuwaren. Daarnaast voerden twee studenten een opdracht uit in samenwerking met Procee en dat leverde een gewenst resultaat op. “Wij hadden behoefte aan een theoretisch kader vanuit de RUG en de studenten waren bijzonder goed in het doorleven van deze theorie. Dat was erg interessant, want hier staan wij zelf niet altijd meer bij stil.”

2e serie start in Februari!

In het voorjaar van 2020 gaat de tweede Learning Community Agile van start. Hiervoor is deze keer tevens een samenwerking met Politie Noord-Nederland opgestart die een vraagstuk klaar hebben liggen voor de studenten. Geïnteresseerd om deel te nemen aan een learning community met uw onderneming? Dan kunt u contact opnemen met Marjan van Ittersum (Projectleider Learning Communities), Bas Baalmans (Projectleider Groningen Digital Business Centre) of Wilco Bontenbal (Partner Quintop Management Consultants).

Agile werken in de praktijk