Op 7 februari 2022 stapte Julia het Quintop kantoor binnen. Met haar Master in Human Resource Studies, Bachelor in Business Administration en werkervaring als Junior Project Manager op zak, was Quintop haar volgende stap. Toen was alles nog nieuw, maar inmiddels voelt Quintop als de juiste plek, zo vertelt ze: ‘’Het eerste jaar binnen het High Potential Programma is vol uitdagingen geweest: het was leerzaam, productief en bood veel voldoening. Quintop is een warme en gastvrije omgeving met een professionele werksfeer. Daarnaast is het erg prettig om binnen het traineeship een mentor te hebben waar ik wekelijks mee kan sparren over inhoudelijke en praktische zaken.’’

Steile leercurve

Julia kon vrij snel aan de slag bij haar eerste opdracht. Ze kwam terecht bij een organisatie waar een deel van werd afgesplitst. Zij was in dit project verantwoordelijk voor de overname en overdracht van diverse systemen. Dat was spannend, en tegelijkertijd ervaarde ze het als een steile leercurve: In een korte tijd veel vaart maken.

Enige tijd daarna ging ze door naar haar volgende opdracht voor een multinational, waar ze de HR-processen in kaart moest brengen. Dit project betrof de implementatie van een nieuw systeem waarmee medewerkers gemakkelijker verlof kunnen registeren. Onderdeel hiervan was het evalueren en opnieuw inrichten van de huidige HR-processen, het formuleren van de juiste voorwaarden voor het systeem, en het zorgen dat de deliverables op tijd werden afgeleverd: ‘’Ik heb in mijn eerste jaar bij Quintop veel geleerd. Veel dingen waren nieuw, uitdagend en leerzaam. Van kinds af aan krijg ik vele levenslessen mee, een daarvan was: wees vriendelijk, werk hard en kom je afspraken na. Mijns inziens is het naleven van deze levensles in de praktijk alleen nog maar belangrijker. Dit komt ten goede in ieder project en is de basis van succes.’’

Werken en leren

Naast het werken bij de klant, krijg je als Junior HR Consultant in je eerste twee jaar ook trainingen die kennis en vaardigheden bijbrengen die je gelijk kan toepassen in de praktijk. De trainingen zijn onderverdeeld in verschillende hoofdclusters: persoonlijke ontwikkeling, communicatievaardigheden, projectmanagement, HR en acquisitie. Vooral communicatievaardigheden heeft indruk gemaakt op Julia: ‘’ In deze training leerden we meer over de verschillende communicatiestijlen in relatie tot persoonlijkheden. Tijdens deze training konden we uitdagende gesprekken oefenen met een acteur. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt en leert je valkuilen kennen, maar dat is enorm waardevol. Heel gaaf om te doen, ik kan het iedereen aanraden!’’

Het komende jaar

Julia is inmiddels op de helft van het High Potential programma. Ze is niet bang voor uitdaging, want naast haar werk heeft Julia ook altijd op hoog niveau gesport en wil ze de waarden van topsport graag in haar werk laten zien: ‘’ Op dit moment heb ik samen met vier vrouwen een matchrace zeilteam. Een dynamische en tactische discipline waarin we op hoog nationaal en internationaal niveau wedstrijden zeilen. Ik probeer de waarden die ik in het zeilen toepas, ook mee te nemen in het dagelijkse werk: Het beste uit jezelf halen, altijd blijven leren en sportief zijn wanneer het tegenzit.’’

Komende periode staat een nieuw project voor haar op de planning. Het doel is om het huidige tijdregistratie systeem (inclusief processen) te optimaliseren: ‘’Als Project Manager zijn de uitdagingen weer anders, en daar wordt het er alleen maar leuker van. Daarnaast het opzetten van nieuwe projecten waarbij zowel de meerwaarde voor de klant als mijn leerproces centraal zijn is een welkome volgende uitdaging,’’ zo vertelt ze.

Tegen iedereen die de stap naar Junior HR Consultant bij Quintop overweegt, wil ze het volgende zeggen: ‘’Quintops High Potential Programma biedt vele mogelijkheden en je krijgt veel middelen aangereikt. Het ondersteunt zowel je inhoudelijke vorderingen bij opdrachten als persoonlijke ontwikkeling door middel van training en coaching. Ik vind het een waardevolle aanvulling in de beginfase van mijn carrière. Uiteraard is het aan jezelf om het beste eruit te halen. Werk hard, wees proactief en wees bereid om buiten je comfortzone te stappen. Nieuwe uitdagingen zijn kansen om elke dag een beetje beter te worden.’’

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de Junior HR Consultant vacature van Quintop

Junior HR Consultant

Gefeliciteerd met je nieuwe rol, Rick! Dat is een lekkere start van het nieuwe jaar.
Bedankt! Het voelt geweldig om 2023 te beginnen als senior consultant. Ik kijk ernaar uit om steeds meer te kunnen bijdragen bij de bedrijven waar ik voor mag werken. Bovendien krijg ik nu ook de mogelijkheid om het komende jaar een of meerdere High Potentials te begeleiden in hun ontwikkeling.

Je bent in een hele korte tijd doorgegroeid. Wat heeft je geholpen om zo snel door te groeien naar Senior HR Consultant?
Plezier, drive en ook zeker een portie geluk. Ik heb simpelweg veel plezier in mijn werk, wil hard werken om de klant tevreden te stellen en ik ben dankbaar voor de mogelijkheden en omstandigheden die me in staat hebben gesteld om mezelf te bewijzen. Daarnaast heb ik ook enorm veel voordeel gehad van de ondersteuning en begeleiding van mijn collega’s en leidinggevenden, bijvoorbeeld in het persoonlijk leiderschap programma waar alle medior en senior consultants aan deelnemen bij Quintop. Afgelopen zomer zaten we anderhalve dag op een 20 meter lang zeilschip. Samen moesten we ervoor blijven zorgen dat het schip bleef varen, we werden om de beurt een keer uitgedaagd om aan het roer te gaan staan. Ik ervaarde hier weer hoe het is om ongelofelijk buiten mijn comfortzone te zijn en hoe ik handel als leider op zo’n moment. Je reflecteert en leert van enorm veel van elkaar op deze dagen.

Waar kijk je in je nieuwe rol het meest naar uit?
Ik kijk er erg naar uit om te werken met een grote diversiteit aan internationale klanten, met toenemende verantwoordelijkheden en het oplossen van hun unieke uitdagingen. Daarnaast is het begeleiden van een of meerdere van onze eigen junior collega’s ook iets wat me erg aanspreekt. Hoewel er natuurlijk nog veel te leren valt, kijk ik enorm uit naar deze ervaring.

Je bent begonnen als High Potential in het trainee programma van Quintop. Hoe heeft het traineeship bijgedragen aan je persoonlijke groei?
Door samen met andere High Potentials in het traject te zitten, leer je elkaar heel goed kennen. Feedback krijgt dan steeds meer diepgang. Ik heb bijvoorbeeld van mijn collega’s geleerd dat als ik meer van mezelf laat zien, ik meer impact heb op anderen. Dat gebruik ik nu ook in mijn projecten bij klanten.

Aan ambitie geen gebrek. Wat is je volgende doel?
Ik wil graag doorgaan op dezelfde voet: mij inzetten voor internationale HR-transformatie projecten in een multiculturele omgeving. Op de lange termijn droom ik ervan om ook in een leidinggevende rol mijn waarde toe te toevoegen, maar tot die tijd doe ik mijn best om een positieve impact te hebben op de bedrijven waarvoor ik werk en de mensen met wie ik samenwerk.

We spraken ook je mentor, Marja van den Tweel, over deze stap. Zij zei daar het volgende over: ‘’Rick is een echte Quintopper. Hij werkt met veel passie en haalt het beste in zichzelf naar boven. Samen praten we over de topics die hij wil ontwikkelen en daar gaat hij dan heel bewust mee aan de slag. En dit leidt tot deze mooie carrière voor Rick bij Quintop. Ik kijk uit naar de volgende fase van Rick als consultant én als collega’’.

Mooie woorden, wat doet dat met je?
Dat is altijd fijn om te horen! Ik vind het erg fijn dat Marja als mentor echt met mij meedenkt en ook zelf observaties heeft over wat ik nog kan verbeteren. Ik waardeer dat enorm, zeker omdat ik met deze feedback uitgedaagd wordt om mijzelf te blijven ontwikkelen, daar heb ik mijn hele werkende leven profijt van.

Wat zou je mee willen geven aan iemand met dezelfde dromen?
Ik moet zeggen dat het erg afhangt van je persoonlijke situatie, maar ik kan wel vertellen wat voor mij werkt. Ik zou adviseren om een duidelijk gedefinieerd doel vast te stellen, hier vastberaden naartoe te blijven werken en om daarnaast op dagelijkse basis ook je fysieke en mentale ontspanning te blijven zoeken. Tot slot help het om op zoek te gaan naar mentoren en rolmodellen die het pad van je doel al hebben bewandeld.

Bij Quintop staan persoonlijke ontwikkeling en groei centraal. We bieden onze Quintoppers de kans om hun zakelijke en persoonlijke vaardigheden te versterken en verder te ontwikkelen. We creëren een stimulerende omgeving waar onze Quintoppers uitgedaagd worden, waar ze kunnen groeien in hun functie en waar ze kunnen leren van elkaar. Pragmatisch samenwerken: dat vinden we belangrijk. Wil je meer weten over de senior rol bij Quintop, klik dan hier voor de vacature.

Senior HR Consultant

Zithe Kamesa, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en geboren in Zimbabwe, besloot tijdens de pandemie haar master in International Management te gaan volgen aan de Universiteit van Tilburg: ”Ik besloot te verhuizen en in een heel ander land, laat staan continent, te gaan studeren en uiteindelijk ook te gaan werken, hier in het land waar alles met oranje en tulpen versierd is. Een zeer gedurfde en spannende stap die bij mij past omdat ik van jongs af aan al graag wilde reizen. Mijn ouders zorgden ervoor dat ik wist dat er zoveel meer te bereiken, te doen en te zien is. In Zuid-Afrika of waar dan ook; die ervaring wilde ik opdoen.” Zithe leerde dat Nederland een geweldig onderwijssysteem heeft en nog betere mogelijkheden om een carrière te versterken. Dit ondersteunde zowel haar beslissing om in Tilburg te gaan studeren, wat haar hielp goed kennis te maken met het Nederlandse leven, als uiteindelijk te gaan werken bij Quintop in Utrecht, wat paste bij haar volgende carrièrestap.

Van Tilburg naar Utrecht

Quintop HR consultants voelde als een geweldige fit voor Zithe, zowel vanwege de reflectie op haar persoonlijkheid als wat ze verder wil leren binnen haar carrière: ”Quintop gaf aan dat ze hoopten meer internationale kandidaten aan te nemen waarvan ze ook konden leren. Ik wist op dat moment, na stages in verandermanagement in zowel een lokale als internationale context, dat ik geïnteresseerd was in werken bij een bedrijf als Quintop. Ik wilde meer doen en weten over de menselijke kant van het bedrijfsleven. Ik denk dat menselijke gerichtheid nu meer dan ooit belangrijk is en het is geweldig om in deze organisatie in die voorhoede van dergelijke expertise te zitten.”

Na haar verhuizing naar Nederland had Zithe al enige verwachtingen van Nederlanders in karakteristiek en cultureel opzicht. In haar beleving zijn Nederlanders over het algemeen erg vrolijke mensen. Ze glimlacht: ”Ondanks dat ze graag klagen over het weer, zijn ze vrolijk en zeer geïnteresseerd in culturele uitwisseling en willen graag meer over je te weten komen. Dat gaat gepaard met enige directheid die vaak verkeerd kan worden uitgelegd als hard of onbeleefd, maar eerlijk gezegd vind ik deze manier van werken soms wel prettig. Het bespaart tijd, en het belangrijkste: je kunt gewoon recht door zee zijn. Dit staat wel in contrast met de expressiviteit en de warme cultuur die ik gewend ben, samen met het geduld en de vlagen van charisma. Niet dat het hier niet bestaat, alleen minder, tot je nader kennis hebt gemaakt met Nederlanders. Het maakt niet uit dat ik geen Nederlander ben, zolang we altijd een open dialoog voeren, wederzijds respect hebben en onze verschillen begrijpen. Uiteindelijk weet iedereen iets wat jij niet weet (of je nu uit Nederland, Zuid-Afrika of ergens anders vandaan komt) en het vergt openheid en bereidheid om dat aan het licht te brengen, in beide richtingen.”

De menselijke kant van zaken doen

Dat Quintop oog heeft voor de menselijke kant van zaken doen, checkt met regelmaat in bij de mensen en Quintoppers letten op elkaar. Dit is iets wat Zithe erg waardeert. Daarnaast geeft ze aan dat het mentorschap ook een geweldige manier is om haar professionele doelen af te stemmen op haar persoonlijke doelen en deze regelmatig op te volgen: ‘‘Ik leer bijna elke dag iets nieuws over het Nederlandse leven en dat is vooral van al mijn collega’s en vrienden. Dat is genoeg voor iedereen om zich op zijn gemak te voelen zou ik zeggen, het maakt deze enorme verandering in landen de moeite waard en spannend. En vergeet niet  onze gezamenlijke lunchtijd op kantoor met goede gesprekken en onze wekelijkse ‘borrels”.

Neem een sprong in het diepe

”Aan iedereen die misschien op zoek is naar een nieuwe kans of een nieuw avontuur in Nederland: Doe het! De Nederlandse werkcultuur heeft een grote waardering voor de balans tussen werk en privé en ik heb het gevoel dat er een diep gevoel van gemeenschap, wederzijds respect en vriendschap bestaat. Dit is voor mij van groot belang nu ik zo ver van huis ben verhuisd. Dit blijkt uit de gesprekken die je uitwisselt met collega’s, het maken van plannen buiten de werkplek en de hulp die geboden wordt om het je altijd naar de zin te maken”, aldus Zithe.

Tot slot adviseert ze iedereen om iets te vinden waar je even gepassioneerd over bent en om een werkplek te vinden die je passie ondersteunt: ”Zoek een plek waar je ideeën welkom zijn, vooral omdat je een ander perspectief op sommige uitdagingen inbrengt. Consultancy is een carrière om te doen als je van dit soort uitdagingen houdt. Er valt altijd wel iets te leren en je weet gewoon nooit wat de volgende kans kan brengen, dit komt door de diversiteit en nieuwheid van het oplossen van zakelijke problemen in verschillende sectoren. Dus, neem de sprong in het diepe, het kan alles zijn waar je op hoopt”.

Zithe Kamesa is 24 jaar oud en is in mei 2022 begonnen met het High Potential traineeship bij Quintop. Ze heeft een master in internationaal management, een Bachelor of Commerce (Honours) in Communication Management en een Bachelor of Commerce in Business Management. Ze werkt momenteel als junior PMO HR-analist, waarbinnen ze tot nu toe aan twee verschillende projecten heeft gewerkt. Een daarvan was het creëren van een nieuwe manier voor de organisatie om hun tussentijdse gesprekken op een meer menselijke manier te voeren en dit te integreren in hun HR-systeem. Vervolgens het verkrijgen van gegevens en het analyseren van de resultaten voor een bedrijfsbreed rapport. Ten tweede, het optimaliseren en updaten van hun bedrijfshandboek om het meer digitaal interactief te maken, het herontwerpen ervan en het coördineren van activiteiten binnen dit proces in gefaseerde lanceringen.

Benieuwd naar het traineeship bij Quintop? Solliciteer dan hier!

De drie junioren brengen een academische achtergrond mee naar hun nieuwe werkgever. Tijmen (24) voltooide een master HR en Change Management aan de Erasmus Universiteit, Joyce (26) voltooide een master Beleid, Communicatie & Organisatie aan de VU Amsterdam en Nathalie (25) voltooide een master Strategisch Human Resource Management aan de Universiteit Utrecht.

Quintop is een Utrechts adviesbureau dat zich richt op HR-advies, projectmanagement en interim HR-diensten. De drie nieuwkomers volgen het High Potential Programma van Quintop, een opleiding die hen traint op gebieden als HR, projectmanagement, agile werken en organisatieverandering en hen voorbereidt op een volwaardige HR-adviesrol.

Ze zijn alle drie bij Quintop begonnen, maar ieder om hun eigen redenen. Ze vertellen waarom ze kozen voor het Utrechtse adviesbureau en het werkveld HR.

Veel leren van collega's

Tijmen trapt af: “Ik wil meer leren over HR en de uitvoering daarvan bij organisaties. Consultancy is daarvoor een goede manier. Ik kan de verschillende mogelijkheden ervaren en in de praktijk leren wat de belangrijke rol van HR in een organisatie kan zijn.”

Tijdens zijn scriptie heeft Tijmen veel kennis opgedaan over HR. Zo schreef hij een aanbeveling voor een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg. Ook deed hij ervaring op als corporate recruiter bij een technisch adviesbureau. “Ik heb daar veel geleerd over wat het recruitmentvak inhoudt en hoe een consultancyorganisatie werkt”, zegt hij.

Over zijn keuze voor Quintop zegt Tijmen: “Ik vind het prettig dat Quintop een wat kleinere organisatie is, waar ik veel kan leren van collega’s en waar ruimte is voor leuke dingen naast het werk. Ook is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling, wat voor mij – zeker aan het begin van mijn carrière – erg belangrijk is, zodat ik me op verschillende gebieden kan ontwikkelen.”

Hij kijkt erg uit naar het High Potentials Programme, geeft hij aan. “Absoluut. Vooral naar de combinatie van leren door een opdracht uit te voeren en tegelijkertijd samen met andere trainees verschillende trainingen te volgen, die ervoor zorgen dat ik in korte tijd een HR-professional kan worden.”

Menselijk gedrag en de achterliggende drijfveren

Voor Joyce wekte het HR-adviesvak haar interesse omdat ze geïnteresseerd is “in menselijk gedrag en de onderliggende drijfveren”, legt ze uit. “Daarnaast geeft de rol als Junior Consultant mij de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te krijgen bij verschillende organisaties en me (verder) te verdiepen in diverse HR-gerelateerde onderwerpen.”

Op de vraag waarom ze precies voor het Utrechtse HR-adviesbureau heeft gekozen, antwoordt Joyce: “Omdat het bedrijf een duidelijke visie en mensgerichte aanpak nastreeft. De informele sfeer, de open cultuur en de aandacht voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van starters in het High Potential Programma gaven de doorslag om voor Quintop te kiezen.”

Ze brengt relevante praktijkervaring mee naar het bureau, die ze opdeed in functies als HR-assistent, freelance projectmedewerker en freelancer in hospitality en sales. Daarnaast heeft ze tijdens haar master “een breed theoretisch inzicht verworven met betrekking tot strategie en beleid, organisatiegedrag en communicatie”.

“Ik leerde inzichten uit onder andere de psychologie, bedrijfskunde, communicatiewetenschap en sociologie toe te passen bij het vinden van oplossingen voor (potentiële) problemen binnen en tussen organisaties”, legt Joyce uit.

Ze kijkt uit naar de trainingen die ze bij Quintop gaat volgen rond consultancy management en HR-trends. “Want ik ben in de veronderstelling dat ik deze kennis meteen in de praktijk kan brengen bij mijn eerste opdracht.” Daarnaast kijkt ze ernaar uit om tijdens deze trainingen de andere trainees nog beter te leren kennen en gezamenlijk de week af te sluiten met een borrel.

Best of both worlds

Nathalie werd tijdens haar vorige bachelor Organisatiekunde getriggerd door het vak Strategisch Human Resource Management. Daarom besloot ze een HR-stage te lopen (bij Etos), waar ze ervaring opdeed in verschillende projecten rond leren en ontwikkelen, welzijn en verzuim.

Het bleek de juiste beslissing voor Nathalie, die haar pad vervolgde met een master strategisch HRM. “Daarin kwamen onderwerpen aan bod als leiderschap, diversiteit, motivatie en welzijn. Zowel organisatie- als werknemersbelangen werden hierbij belicht.” Naast haar studie deed Nathalie een jaar ervaring op als voorzitter van een faculteitsvereniging.

Als Junior HR consultant stort ze zich nu op uitdagende HR consultancy vraagstukken bij Quintop. “Consultancy spreekt me aan omdat het heel divers is. Je ziet talloze organisaties, maar ook de opdrachten zijn heel divers. Je doet dus enerzijds veel inhoudelijke kennis op en anderzijds veel organisatiekennis door overal naar best practices te kijken en daarvan te leren.”

Wat maakte dat Nathalie voor Quintop koos? “Ik kreeg een warm gevoel bij de organisatie – een kleine maar hechte groep collega’s waar iedereen bereid is om te helpen en zo van elkaar te leren. Anderzijds bestaat het klantenbestand van Quintop voornamelijk uit topmultinationals, waardoor je ook veel te weten komt over de bedrijfsvoering in grote organisaties. Kortom, het beste van twee werelden.”

Nathalie kijkt de komende tijd uit naar het programma: “De frequente trainingen maken dit traineeship erg waardevol. Daarnaast komen zeer relevante en interessante onderwerpen aan bod, zoals stakeholdermanagement, projectmanagement en timemanagement.”

“Twee trainingen waar ik specifiek naar uitkijk zijn reorganisaties en personal branding”, besluit ze. “Daarnaast vond ik het erg waardevol om de persoonlijkheidstest “Eigen Vermogen” te doen, omdat het je zelfkennis verrijkt.”

Dit artikel is geschreven door consultancy.nl

Start je carrière als trainee bij Quintop: Solliciteer hier

Gefeliciteerd! Je hebt de traineeship van Quintop, (het High Potential programma) afgerond. Hoe vond je het?

Het was een leuke en leerzame tijd. In het High Potential programma werk je enerzijds aan uitdagende opdrachten bij de klant. Daarnaast volg je trainingen bij Quintop. Door deze combinatie bouw je zo snel mogelijk kennis en ervaring op binnen HR.

Ik heb bij twee bedrijven een opdracht gedaan. De een als Junior HR Business Partner en bij de ander als HR Project Manager Officer (PMO).
Als Junior HR Business Partner ben je de schakel en het aanspreekpunt voor de werknemers, maar ook een sparringpartner voor het management.  Denk daarbij aan het adviseren van managers en directie wat betreft HR-vraagstukken, het coördineren van HR Business gerelateerde projecten en ondersteunen van initiatieven voor organisatieontwikkeling. Je maakt een vertaalslag vanuit de strategie van de organisatie naar HR-doelstellingen.

Als HR Project Manager Officer (PMO) heb ik een startup geholpen om een nieuw HR-softwaresysteem te implementeren. Namens Quintop ondersteunde ik het projectteam door te zorgen voor een heldere projectplanning, stakeholdermanagement en de voortgang te monitoren van het project. Wanneer nodig, greep ik ook op tijd in om het project in goede banen te (blijven) leiden en escalatie te voorkomen

En naast het werk volgde je ook nog trainingen?

Dat klopt, de trainingen worden gefaciliteerd vanuit Quintop en zijn heel divers. Ze kunnen onderverdeeld worden in de volgende hoofdclusters: persoonlijke ontwikkeling, communicatievaardigheden, projectmanagement, HR en acquisitie.

Het is een aanvulling op wat je leert in de praktijk en je blijft ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen & trends op het gebied van HR. De twee trainingen op het gebied van communicatie waren mijn favoriet. Wie heeft welke voorkeur qua communicatiestijl? Hoe kan hier het beste op anticiperen én bij jezelf blijven? Er was ook een acteur aanwezig waarmee we gesprekken oefenden. Zo enorm leerzaam! Die skills leer je niet uit boeken.

Daarnaast vond ik de trainingen erg gezellig, omdat je ze samen met de andere trainees volgt. Iedereen is veel aan het werk bij hun opdrachtgevers en om dan samen te komen en ervaringen uit te wisselen is heel fijn. Je leert elkaar snel goed kennen. En het zou Quintop niet zijn als we niet af zouden sluiten met een borrel.

In tegenstelling tot andere High Potentials heb jij het programma iets anders doorlopen. Leg eens uit?

Inderdaad, dat heeft twee redenen: ten eerste begon ik net toen Corona uitbrak. Omdat iedereen vanuit huis moest werken heb ik mijn team en de organisatie pas na een half jaar in het echt gezien. Dat was even omschakelen, net als voor ieder ander. Het contact is daardoor anders geweest.

Daarnaast heb ik in twee jaar tijd relatief lang bij een opdrachtgever gezeten. Bij de organisatie waar ik als Junior HR Business Partner heb gewerkt, kreeg de kans om veel verschillende rollen en projecten op te pakken binnen deze organisatie. Dat was enorm leerzaam! Er zat veel variatie in, dus toen zowel ik als de opdrachtgever wilde verlengen, was ook Quintop akkoord. Quintop heeft als voorwaarde dat je in je traineeship blijft leren en ontwikkelen, en dat kon gelukkig ook op deze manier.

Was er iets waar je van tevoren zenuwachtig voor was? Hoe pakte dat uiteindelijk uit?

Het was mijn eerste echte rol bij een grote opdrachtgever en dat vond ik, net als velen, erg spannend. Kan ik het wel? Wat als ik er niks van snap? Toen ik aan de opdracht begon was ik nerveus voor het onbekende, maar dat komt vanzelf goed wanneer je eenmaal bent begonnen. Ik heb geleerd de dat je het soms maar gewoon op je af moet laten komen. Heel veel komt vanzelf op z’n pootjes terecht.

Werd je goed begeleid als starter?

Jazeker, de begeleiding vanuit Quintop is heel goed. Tijdens mijn mentorgesprekken hebben we het regelmatig gehad over mijn ontwikkeling, maar kon ik ook bij mijn mentor terecht als ik een probleem had of even wilde sparren. Daarnaast staan echt alle Quintoppers voor je klaar als je een vraag hebt over een inhoudelijk onderwerp. Quintop is een kleine groep waar iedereen je graag helpt, dus je hoeft niet bang te zijn dat je op jezelf bent aangewezen.

Daarnaast heb je, in tegenstelling tot andere traineeships, intervisie. Samen met je mede trainees vorm je een intervisiegroep. Daarin bespreek je situaties -casussen- waar je in je werk tegenaan loopt en brainstorm je samen met je trainees over passende oplossingen. Het is een fijne manier om ervaringen met elkaar te delen en met elkaar te kijken naar hoe je dit kan oplossen.

Wat zou je mee willen geven aan toekomstige trainees?

Je hebt je eigen ontwikkeling en groei uiteindelijk zelf in de hand. Quintop helpt je daar erg goed bij, maar je staat zelf aan het stuur – maak dus echt een keuze op basis van wat bij je past. En vergeet niet te genieten van je traineeship! Geniet met je gezellige collega’s van de borrels, georganiseerde uitjes en natuurlijk de lustrum trip. Het leven is meer dan alleen werken.

 

Melika Parikhah is 27 jaar en startte de traineeship van Quintop in oktober 2020, te midden van Corona. Met een Master in Human Resource Studies en een afgerond traineeship op zak gaat Melika nu verder als Consultant bij Quintop. Ze kijkt het meeste uit naar het Personal Leadership Program die ze gaat volgen met de andere (senior) consultants. Daarnaast is ze klaar voor nieuwe opdrachten in een zwaardere rol.

Wil je ook aan de slag als trainee? Solliciteer hier

Je eerste maanden bij Quintop zitten erop! Hoe is het je tot nu toe bevallen?

Goed! Die eerste maanden vliegen voorbij. De onboarding bij Quintop is echt goed geregeld – gelijk op dag één had ik al mijn spullen en er was tijd vrij gemaakt om mij welkom te heten. Wat ik prettig vond, is dat ik niet gelijk op een project begon in mijn eerste week. Ik heb die tijd gebruikt om mijn Quintop collega’s en hun projecten te leren kennen. De rol als consultant is voor mij ten slotte nog erg nieuw.

Je hebt hiervoor inderdaad iets totaal anders gedaan. Leg eens uit

Ik werkte hiervoor als HR Manager bij TWD, een Engineering bureau in Rotterdam. In de tijd dat ik daar werkte is het gegroeid van een start-up naar een scale-up bedrijf. Samen met mijn drie HR-collega’s was ik verantwoordelijk voor alle HR-zaken; van recruitment tot persoonlijke ontwikkeling en van salarisadministratie tot de coaching van technisch leidinggevenden. Toen ik besloot om weg te gaan bij TWD, ben ik verder gaan denken en realiseerde ik me dat ik mijn HR-kennis wilde verbreden. Een start-up/scale-up omgeving is mij bekend, dus richtte ik me op een groter bedrijf of de consultancy. Tijdens mijn zoektocht naar een baan werd al wel snel duidelijk dat de ambitie om mijn HR-kennis en kunde te verbreden heel goed kan als consultant, vandaar deze keuze. 

Er zijn heel veel consultancybureaus om voor te werken. Vanwaar de keuze voor Quintop?

Dit kwam vooral door de cultuur. Dat is voor mij heel belangrijk. Bij Quintop werken we hard, maar er wordt ook gelachen, we lunchen samen en de vrijdagmiddagborrel wordt niet overgeslagen. Al tijdens mijn sollicitatiegesprekken merkte ik dat er een familie-achtige cultuur heerst waar medewerkers elkaar het beste gunnen. Bovendien wordt er echt geïnvesteerd in activiteiten om elkaar goed te leren kennen. Ik had het geluk dat ik in mijn eerste maand al mee mocht op de lustrumreis van Quintop naar Hvar (Kroatië). Naast alle leuke activiteiten, het lekkere eten en het heerlijke weer, heb ik dit weekend ook echt gebruikt om mijn collega’s beter te leren kennen. Dat familiegevoel werd tijdens die reis nog maar eens benadrukt, dat past echt bij mij als persoon.

Na je eerste week kon je aan de slag bij een klant, kun je vertellen wat je doet

Mijn eerste klus namens Quintop is voor een grote online retailer en webwinkel. Ik ben bezig met een compliance check en een risico-inventarisatie van verschillende beleidslijnen en processen. Wat ik fijn vind is dat ik nu, ten opzichte van mijn vorige werk, veel meer gefocust met de inhoud bezig ben. Voorheen was ik als HR-manager met zoveel verschillende HR-zaken tegelijkertijd bezig, terwijl ik me nu kan focussen op een klant en een project. Dat smaakt naar meer.

Wat is de eerste les die je nu al hebt geleerd in je nieuwe rol?

Vooral lekker proactief en nieuwsgierig zijn om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt. Je kunt niet, en zeker als consultant niet, achteroverleunen tot alle informatie maar aan komt waaien. Dit wist ik natuurlijk ook wel van tevoren, maar een proactieve houding is een must. Ik ben een aanpakker die het graag zo praktisch en werkbaar mogelijk oplost. En dat is denk ik ook waarom consultancy en Quintop, tot nu toe, goed bij me past.

Wat zou je meegeven aan iemand die dezelfde overstap overweegt?

Als je relatief snel verschillende organisaties met jouw kennis en kunde wilt helpen, maar ook zelf veel wilt leren, dan moet je zeker voor de consultancy kiezen. Kies daarbij een omgeving die bij je past. Bij Quintop heb je, ondanks dat je bij klanten werkt, ook echt fijne directe collega’s, waardoor je bij een bedrijf hoort. Je bent niet alleen en kunt altijd een collega bellen als je even wilt sparren of een advies nodig hebt. Ondanks dat je veel bij de klant op kantoor bent, zijn veel Quintoppers minimaal één keer per week bij Quintop te vinden.

Bij Quintop zijn we altijd op zoek naar nieuwe, gezellige en hardwerkende collega’s. Dus kom zeker een keer koffiedrinken en wie weet zie ik jou binnenkort wel bij ons aan de lunchtafel

Werken bij Quintop

Over Inge

Inge Helderman is sinds mei 2022 Senior HR Consultant bij Quintop. Ze wordt omschreven als een vrolijke en nieuwsgierige harde werker die houdt van praktische oplossingen. Voordat ze bij Quintop aan de slag ging heeft ze 8 jaar bij TWD (Engineering bureau) gewerkt. Binnen deze organisatie heeft ze verschillende functies bekleed, waaronder HR Manager. Inge woont met haar vriend en dochter in Dorst, een klein dorpje naast Breda. Naast werk en haar gezin, houdt ze van sporten. Je kunt haar geregeld op de wielrenfiets vinden.

In 2020 werd Ilse Heurkens benoemd tot partner bij Quintop. Van beide kanten niet zo’n gekke keuze, want Ilse is al 11 jaar onlosmakelijk verbonden met de HR-transformatiespecialist. Consultancy.nl vroeg haar naar haar rol als partner en haar loyaliteit naar Quintop en diens klanten – wat motiveerde haar om zo ver te komen? “Hard werken, doorzetten maar ook met plezier aan het werk zijn. En daarna samen genieten van het resultaat.”

We spreken Ilse op het kantoor van Quintop in Utrecht: “Eindelijk, het kan weer!”, begint ze vrolijk. “Elkaar in levende lijven zien en spreken. Ik hecht zoveel waarde aan dat samen-gevoel.”

“Dat is wat mij in eerste instantie ook bij Quintop aansprak en wat ik wil vasthouden en overdragen aan iedereen binnen het bedrijf: aan het werk zijn bij de klant maar ook een fijne thuisbasis hebben bij Quintop, van elkaar leren maar ook lol hebben met elkaar. Zeker in ons vakgebied zie je hoe cruciaal het contact met mensen is. Samen kom je tot het beste resultaat.”

Hard werken en samen genieten
Ilse groeide op in een ondernemersgezin, waar ze leerde hoe belangrijk het is dat een organisatie de betekenis van dat woord waarmaakt, en dus ook daadwerkelijk goed georganiseerd is. In het familiebedrijf zag ze met eigen ogen dat samen hard werken belangrijk is, maar samen genieten net zo goed.

Mede daarom vindt ze de familiaire sfeer bij Quintop zo belangrijk: “Mensen dienen optimaal gefaciliteerd te worden zodat ze met passie aan het werk kunnen zijn en echt toegevoegde waarde kunnen leveren”, legt ze uit. Zowel binnen Quintop zelf als bij de HR-transformatieprojecten bij klanten neemt Ilse de ervaring van thuis mee.

Geen moment verveelt
Die ervaring speelde ongetwijfeld ook een rol in haar keuze voor de studie Internationale Bedrijfskunde. Nadat ze was afgestudeerd werkte ze vierenhalf jaar als HR-consultant. Vervolgens begon ze bij Quintop. De stap naar de Utrechtse specialist in HR-transformaties voelde meteen goed.

“Ik heb veel uitdagende opdrachten mogen doen. En het verveelt niet. Ik werk nog steeds met hetzelfde plezier als toen ik 11 jaar geleden begon. Bij Quintop geloven we dat passie de drijfveer is voor kwaliteit. Hier werken mensen die gedreven zijn om mensen en organisaties succesvoller te maken door het optimaliseren van hun dienstverlening of organisatiestructuur.”

Lees het hele artikel op consultancy.nl

Van den Tweel brengt meer dan 20 jaar ervaring in human resources mee in de nieuwe rol. “Het is heel inspirerend om onderdeel te zijn van dit prachtige team en samen met de andere partners Quintop verder te laten groeien”, zegt ze over haar nieuwe uitdaging.

De stap naar partner wordt door Quintop en Van den Tweel omschreven als een “hele natuurlijke stap.” Al enkele jaren werken de twee intensief samen aan complexe klantvraagstukken en het uitbreiden van het internationale netwerk.

“Deze succesvolle samenwerking heeft nu, tot onze blijdschap, geleid tot haar toetreden”, aldus Wilco Bontenbal, die sinds 2008 partner is bij het HR-adviesbureau.

Zo heeft Van den Tweel onder meer grote en internationale HR-transformatietrajecten voor Quintop geleid. “Projecten die worden gedreven door de klantwens om het HR operating model te herzien, bijvoorbeeld door het vormen van shared services of door een outsourcingstraject. In alle gevallen is er een belangrijk digitaliseringcomponent, bijvoorbeeld door het gelijktijdig implementeren van een HR cloud-systeem en een casemanagement oplossing”, legt ze uit.

Erik Geerts, oprichter en managing director van Quintop: “Marja zet met haar internationale ervaring en trackrecord op het gebied van shared services, outsourcing en HR-digitalisering een belangrijke pijler van Quintop’s expertise neer. Daarnaast brengt zij een verdere versnelling van onze internationale groeiambities.”

Tot de klantenkring van het adviesbureau (ruim 50 adviseurs, young professionals en zelfstandigen) behoren multinationals als AkzoNobel, ASML, Friesland Campina, ING, Siemens, Shell en ZimmerBiomet.

Van den Tweel is al jaren actief in de complexe wereld van HR transformatie en voelt zich helemaal thuis in het vak. Na managementposities bij Randstad rolde zij via Randstad HR Solutions in de wereld van HR-outsourcing. Bij Philips was ze betrokken bij een van de grootste HR business process outsourcing-trajecten van ons land.

In 2010 zette zij de stap naar zelfstandig ondernemerschap. In de rol van consultant, project- of interimmanager leidde zij het afgelopen decennium projecten bij onder meer PostNL, Unit4, AkzoNobel en ING.

Wat is je achtergrond?

Inmiddels heb ik ongeveer 10 jaar werkervaring binnen het Human Resources domein. Ik ben begonnen op de HR administratie en ben vervolgens doorgegroeid naar een HR adviseur/Business Partner rol, eerst in een Nederlandse en later in een internationale omgeving. Na dit een aantal jaar gedaan te hebben kreeg ik de kans om me verder te ontwikkelen en heb ik een groot HR transformatie traject geleid; binnen de EMEA (Europe, Middle-East & Africa) regio werden alle meer administratieve en repetitieve HR werkzaamheden uit de lokale operaties gecentraliseerd naar een regionaal HR Shared Services Center. Daar kwam van alles bij kijken: van het zoeken naar een geschikte locatie voor het kantoor in Warschau (Polen) en het werven van medewerkers voor het Service Center die verschillende talen spraken (Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Nederlands, etc.). Maar ook het voorbereiden van de transitie samen met de HR teams in alle landen: welke werkzaamheden kunnen gecentraliseerd worden, hoe richten we de processen vervolgens in, het outsourcen en standaardiseren van de salarisadministratie maar ook het voorbereiden van de change en communicatie, geven van workshops over het nieuwe HR operating model en implementeren van een nieuw HR systeem.

Wanneer sta jij in je kracht?

Door de jaren heen heb ik me breed kunnen ontwikkelen op het gebied van HR en change management, maar ook in het opereren en navigeren in een complexe (internationale) omgeving. Hier sta ik in mijn kracht: ik maak makkelijk verbinding met mensen op verschillende niveaus binnen een organisatie. Ik draag graag bij aan de operationele activiteiten om écht te begrijpen wat er speelt, en kijk daarnaast op meer tactisch/strategisch niveau overkoepelend naar de processen, het beleid en (ad hoc) situaties om te kijken waar het eventueel beter en/of makkelijker kan. In mijn werk ben ik de verbindende factor tussen de verschillende veranderdoelstellingen in een organisatie.

Waarom heb je voor Quintop gekozen?

Op een gegeven moment begon het bij mij te kriebelen dat ik graag binnen HR wilde werken, maar ook projectmatig wilde werken en verschillende soorten organisaties wilde leren kennen. Toen kwam ik tot de conclusie dat een baan als HR consultant mij wellicht zou liggen.

Binnen Quintop voel ik me een onderdeel van een kleine hechte groep van fijne collega’s en kan ik tegelijkertijd diverse opdrachten uitvoeren bij interessante organisaties. Daarnaast kan ik veel leren van de ervaren collega’s waarmee ik samenwerk, en kan ik op mijn beurt ook mijn kennis en ervaringen delen met de meer junior collega’s.

Wat mij het meeste opvalt?

Ik heb gemerkt dat iedereen bij Quintop altijd bereid zijn om elkaar te helpen, we noemen elkaar ook gekscherend onze tweede familie. Dit is fijn als je bijvoorbeeld ergens tegen aanloopt. Deze betrokkenheid om elkaar te ondersteunen, zie je dan ook terug bij de diverse opdrachtgevers. Quintoppers doen er alles aan om de opdracht, samen met de klant, zo goed mogelijk uit voeren en op die manier de verwachtingen van de opdrachtgever te overtreffen. Naast mijn opdracht is Quintop ook erg begaan met mijn ontwikkeling via het High Potential programma waar ik aan deelneem. Vooral de trainingen die mijn werkzaamheden, gedrag en karakter op proef stellen trekken erg mijn aandacht. Je moet hiervoor jezelf goed en lang in de spiegel durven aankijken, jezelf kwetsbaar opstellen, maar hier heb je heel je leven profijt van! Dit zorgt ervoor dat ik mij snel ontwikkel, waardoor ik voortdurend van meerwaarde kan zijn voor de opdrachtgevers.

wat ik nu doe?

In mijn eerste opdracht maakte ik als dataspecialist deel uit van een wereldwijd HR-team dat werkte aan de transitie en afstemming van datastructuren voor alle werknemers binnen een wereldspeler op het gebied van chemie. In dit team ben ik direct verantwoordelijk geweest voor een van de drie business lines en indirect verantwoordelijk voor de wereldwijde datastructuren. Om de kwaliteit van de datastructuur te borgen stond ik constant in contact met bedrijfsleiders uit de Verenigde Staten, Brazilië, Zweden en Nederland.

Voor mijn tweede opdracht, binnen hetzelfde bedrijf, maak ik als beloningsspecialist deel uit van het Global Annual Compensation Process. In dit team ben ik verantwoordelijk voor het maken van analyses van de salarisverhogingen en bonussen van de gehele organisatie. Deze analyses zijn input voor de (financiële) managers zoals de CFO & CEO. Verder ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het proces en de datastructuur. Daarom heb ik contact met people managers in meer dan 35 landen en heb ik controle over de bijbehorende bonusberekeningen. Daarnaast ondersteun ik de manager Global Rewards & Director Rewards. Dit zijn voor mij erg uitdagende opdrachten en dat is precies waar ik van houd!

Wanneer ben jij met de agile filosofie in aanrakingen gekomen?

In 2014 ben ik benaderd door ING voor de rol van Product Owner. Zij waren zojuist begonnen met een transformatie naar de agile manier van werken. Hier ben ik samen met ze ingedoken. 1,5 jaar later stond er een volwaardige agile organisatie waar ik mijn steentje aan heb bijgedragen.

 

Waarom geloof je in agile?

Ik geloof in agile omdat verantwoordelijkheid en eigenaarschap dicht bij teams liggen. Dat vormt een goede basis voor commitment voor een service/product. Ook heb ik met mijn eigen ogen gezien hoe agile het enthousiasme en de bevlogenheid van mensen bevorderd. Dit komt onder meer doordat je kort cyclisch werkt, waardoor je een duidelijke focus hebt als team.

Ik geloof in agile omdat verantwoordelijkheid en eigenaarschap dicht bij teams liggen

Wat is volgens jou de grootste uitdaging binnen agile op dit moment?

Het vergt een nieuwe manier van aansturen. Daarnaast vraagt het zowel van medewerkers als management om de traditionele manier van werken los te laten. Dit loslaten is vaak lastig, en vraagt om een dosis vertrouwen. Ook krijgen medewerkers steeds meer vrijheid en meer verantwoordelijkheid om het eigen werk te organiseren. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk.

 

Wat maakt jou een goede Product Owner en hoe geeft deze rol jou energie?

Een Product Owner moet over een heel aspect aan vaardigheden bezitten; goed kunnen prioriteren, stakeholders managen en motiveren zijn hier enkele voorbeelden van. Zelf krijg ik energie als ik mijn team zie genieten en ze de benefits van agile laat inzien. Wanneer ze echt vanuit hun kracht werken en presteren komt dit maximaal tot uiting. Door mijn menselijke aanpak, enthousiasme en kennis van het agile gedachtegoed weet ik mensen snel voor me te winnen en ontstaat meestal snel een fijne samenwerking.

 

Wat is de meest belangrijke agile take-away die je hebt geleerd?

Het is essentieel om de tijd te nemen het ‘waarom’ goed intern te communiceren. Pas dan ziet men dat een nieuwe manier van werken van toegevoegde waarde is voor iedereen. De agile manier van werken werkt!