HR Advies

Samen sterker in digitale HR transformatie

Digitale transformaties: je kunt er bijna niet meer omheen. De afgelopen jaren heeft de top 500-bedrijven allerlei digitale transformaties doorgemaakt, waarbij ze streefden naar wendbaarheid, efficiëntie en innovatie. In HR voegt digitale transformatie waarde toe door verbetering van de ervaring van gebruikers en kandidaten, standaardisatie en de ontwikkeling van data-analytische mogelijkheden. Wat we echter vaak zien, is dat bedrijven uiteindelijk verschillende technologische oplossingen gebruiken en niet de laatste stap zetten om ze volledig te integreren. Hierdoor lopen bedrijven aanzienlijke verbeteringen op het gebied van gebruikerservaring en efficiëntie mis.

Integratie is essentieel

Bedrijven hebben meestal drie technologische go-to-categorieën: HCM/SaaS-oplossingen, HR Service Delivery Solutions en/of software gericht op onderwerpen als video-interviews, sociaal leren en zogeheten pulse surveys.

De meeste bedrijven gebruiken meestal een HCM/SaaS en Service Delivery Solution naast elkaar, bijvoorbeeld Workday en ServiceNow. Als ze niet volledig geïntegreerd zijn, worden lijnmanagers en medewerkers gedwongen HR-processen uit te voeren door van de ene tool naar de andere te switchen. In de praktijk betekent dit vaak dat ze moeite hebben om de complexere of weinig gebruikte processen op te starten – het systeem is gewoon niet intuïtief genoeg. Om de beste gebruikerservaring te bieden en een intuïtief en naadloos end-to-end proces te garanderen, moeten de HCM/SaaS- en Service Delivery-oplossingen volledig geïntegreerd en op elkaar afgestemd zijn.

Verbeterde gebruikerservaring

Laten we eens kijken naar een proces dat wordt ondersteund door een geïntegreerde systeembenadering. De Service Delivery Solution wordt de one stop shop, die begeleiding biedt via de people portal en de knowledge base. Het zal de end-to-end workflow uitdenken, inclusief acties en goedkeuringen door verschillende partijen in de HCM/SaaS-oplossing.

Voorbeeld: een verzoek om deeltijd te werken

Stel je voor dat een werknemer vraagt om deeltijd te werken. Wanneer de manager en de medewerker het eens zijn geworden over de voorwaarden, wil de manager weten hoe hij de juiste processen moet opstarten en bezoekt hij de people portal. Via een google-achtige zoekopdracht vindt hij het kennisartikel dat hem informeert over het beleid en een link naar het relevante Service Catalog-item. Dit Service Catalog-item zal rechtstreeks linken naar de bijbehorende workflow in de HCM/SaaS-oplossing. Na goedkeuring van de workflow (bijv. door de volgende manager en/of HR) wordt automatisch een ticket aangemaakt in de Service Delivery Solution en doorgestuurd naar het juiste HR-team. Via de people portal worden zowel de manager als de medewerker op de hoogte gehouden van de voortgang van hun verzoek en ontvangen zij een bevestiging wanneer het is afgerond.

Ook al zijn er verschillende afdelingen bij betrokken en loopt het proces door verschillende systemen, voor de manager is het een naadloos proces met een optimale gebruikerservaring.

Voorbeeld: het aanvragen van een sabbatical

Hieronder zie je het gemak en de voordelen van een geïntegreerde aanpak geïllustreerd in een ander voorbeeld, met behulp van Workday en ServiceNow.

Samen sterker

Uit de voorbeelden blijkt dat een goed geïntegreerd systeem resulteert in end-to-end processen die gemakkelijk te volgen zijn, zonder te hoeven schakelen tussen verschillende systemen of heen en weer te gaan tussen afdelingen. Dit verbetert de gebruikerservaring, optimaliseert de doorlooptijd en minimaliseert fouten. Het zorgt voor een beter self-service systeem voor managers en werknemers, dat hen ondersteunt bij het regelen van allerlei HR-gerelateerde zaken zonder dat zij diepgaande en actuele kennis nodig hebben van de processen en goedkeuringen achter hun verzoek.

Zowel managers als HR-afdelingen zullen op hun beurt tijd en frustratie besparen wanneer ze niet langer standaard planningskwesties, verlofaanvragen en open inschrijvingsvragen hoeven te behandelen. Invoerfouten en ontbrekende informatie kunnen worden vermeden door werknemers hun eigen informatie te laten invoeren, geleid door een gestandaardiseerd formulier. De verschuiving naar zelfbediening die mogelijk wordt door volledig geïntegreerde systemen, zal HR uiteindelijk in staat stellen om meer strategische waarde toe te voegen, door hun focus te verleggen van de dagelijkse gestandaardiseerde operationele activiteiten. Bij Quintop HR consultants zijn we er dan ook van overtuigd dat het samen sterker is bij een digitale transformatie van HR.

Van aanpak tot implementatie, Quintop vervult verschillende digitale HR-transformatie rollen. Wij zijn systeem- en leveranciersonafhankelijk. Met een aanpak op maat overzien we de totale (wereldwijde) transformatie vanuit het perspectief van de klant. We leiden digitale HR-implementaties, zijn een vertrouwde adviseur en bieden ondersteuning in alle aspecten van de digitale HR, met de eindgebruiker in het achterhoofd. In lijn met de HR-strategie definiëren we een op maat gemaakte transformatie-aanpak en roadmap voor een succesvolle uitrol.

 

Terminologie

  • HCM: Human capital management (HCM) software is een geïntegreerde suite van technologieën die bedrijven kan helpen hun werknemers te beheren, van indienstneming tot pensionering.
  • SaaS: Software as a service (of SaaS) is een manier om toepassingen via het internet te leveren – als een dienst. Dit kan (ook) worden gebruikt om belangrijke HR-functies te ondersteunen. In plaats van software te installeren en te onderhouden, heeft u er gewoon toegang toe via het internet, waardoor u zich bevrijdt van complex software- en hardwarebeheer.
  • Service Delivery Solution / systeem: de manier waarop gebruikers toegang krijgen tot (in dit geval) HR-diensten, bijvoorbeeld via een ticketsysteem. Het platform/systeem kan ook betrekking hebben op zelfbedieningsportalen voor werknemers/managers, digitaal HR-documentbeheer, enz.
Meer weten?
Neem contact op met Ilse
Vragen?