Quintoppers

Drie junioren beginnen hun Traineeship bij Quintop

Tijmen Buckers, Joyce Booij en Nathalie de Pater zijn onlangs aan het traineeship van Quintop begonnen. Ze vertellen over hun keuze voor de HR-consultantspecialist en waar ze het meest naar uitkijken in het programma voor trainees van Quintop.

De drie junioren brengen een academische achtergrond mee naar hun nieuwe werkgever. Tijmen (24) voltooide een master HR en Change Management aan de Erasmus Universiteit, Joyce (26) voltooide een master Beleid, Communicatie & Organisatie aan de VU Amsterdam en Nathalie (25) voltooide een master Strategisch Human Resource Management aan de Universiteit Utrecht.

Quintop is een Utrechts adviesbureau dat zich richt op HR-advies, projectmanagement en interim HR-diensten. De drie nieuwkomers volgen het traineeship van Quintop, een opleiding die hen traint op gebieden als HR, projectmanagement, agile werken en organisatieverandering en hen voorbereidt op een volwaardige HR-adviesrol.

Ze zijn alle drie bij Quintop begonnen, maar ieder om hun eigen redenen. Ze vertellen waarom ze kozen voor het Utrechtse adviesbureau en het werkveld HR.

Veel leren van collega’s

Tijmen trapt af: “Ik wil meer leren over HR en de uitvoering daarvan bij organisaties. Consultancy is daarvoor een goede manier. Ik kan de verschillende mogelijkheden ervaren en in de praktijk leren wat de belangrijke rol van HR in een organisatie kan zijn.”

Tijdens zijn scriptie heeft Tijmen veel kennis opgedaan over HR. Zo schreef hij een aanbeveling voor een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg. Ook deed hij ervaring op als corporate recruiter bij een technisch adviesbureau. “Ik heb daar veel geleerd over wat het recruitmentvak inhoudt en hoe een consultancyorganisatie werkt”, zegt hij.

Over zijn keuze voor Quintop zegt Tijmen: “Ik vind het prettig dat Quintop een wat kleinere organisatie is, waar ik veel kan leren van collega’s en waar ruimte is voor leuke dingen naast het werk. Ook is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling, wat voor mij – zeker aan het begin van mijn carrière – erg belangrijk is, zodat ik me op verschillende gebieden kan ontwikkelen.”

Hij kijkt erg uit naar de traineeship, geeft hij aan. “Absoluut. Vooral naar de combinatie van leren door een opdracht uit te voeren en tegelijkertijd samen met andere trainees verschillende trainingen te volgen, die ervoor zorgen dat ik in korte tijd een HR-professional kan worden.”

Menselijk gedrag en de achterliggende drijfveren

Voor Joyce wekte het HR-adviesvak haar interesse omdat ze geïnteresseerd is “in menselijk gedrag en de onderliggende drijfveren”, legt ze uit. “Daarnaast geeft de rol als Junior Consultant mij de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te krijgen bij verschillende organisaties en me (verder) te verdiepen in diverse HR-gerelateerde onderwerpen.”

Op de vraag waarom ze precies voor het Utrechtse HR-adviesbureau heeft gekozen, antwoordt Joyce: “Omdat het bedrijf een duidelijke visie en mensgerichte aanpak nastreeft. De informele sfeer, de open cultuur en de aandacht voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van starters in het traineeship gaven de doorslag om voor Quintop te kiezen.”

Ze brengt relevante praktijkervaring mee naar het bureau, die ze opdeed in functies als HR-assistent, freelance projectmedewerker en freelancer in hospitality en sales. Daarnaast heeft ze tijdens haar master “een breed theoretisch inzicht verworven met betrekking tot strategie en beleid, organisatiegedrag en communicatie”.

“Ik leerde inzichten uit onder andere de psychologie, bedrijfskunde, communicatiewetenschap en sociologie toe te passen bij het vinden van oplossingen voor (potentiële) problemen binnen en tussen organisaties”, legt Joyce uit.

Ze kijkt uit naar de trainingen die ze bij Quintop gaat volgen rond consultancy management en HR-trends. “Want ik ben in de veronderstelling dat ik deze kennis meteen in de praktijk kan brengen bij mijn eerste opdracht.” Daarnaast kijkt ze ernaar uit om tijdens deze trainingen de andere trainees nog beter te leren kennen en gezamenlijk de week af te sluiten met een borrel.

Best of both worlds

Nathalie werd tijdens haar vorige bachelor Organisatiekunde getriggerd door het vak Strategisch Human Resource Management. Daarom besloot ze een HR-stage te lopen (bij Etos), waar ze ervaring opdeed in verschillende projecten rond leren en ontwikkelen, welzijn en verzuim.

Het bleek de juiste beslissing voor Nathalie, die haar pad vervolgde met een master strategisch HRM. “Daarin kwamen onderwerpen aan bod als leiderschap, diversiteit, motivatie en welzijn. Zowel organisatie- als werknemersbelangen werden hierbij belicht.” Naast haar studie deed Nathalie een jaar ervaring op als voorzitter van een faculteitsvereniging. Als Junior HR consultant stort ze zich nu op uitdagende HR consultancy vraagstukken bij Quintop. “Consultancy spreekt me aan omdat het heel divers is. Je ziet talloze organisaties, maar ook de opdrachten zijn heel divers. Je doet dus enerzijds veel inhoudelijke kennis op en anderzijds veel organisatiekennis door overal naar best practices te kijken en daarvan te leren.”

Wat maakte dat Nathalie voor Quintop koos? “Ik kreeg een warm gevoel bij de organisatie – een kleine maar hechte groep collega’s waar iedereen bereid is om te helpen en zo van elkaar te leren. Anderzijds bestaat het klantenbestand van Quintop voornamelijk uit topmultinationals, waardoor je ook veel te weten komt over de bedrijfsvoering in grote organisaties. Kortom, het beste van twee werelden.”

Nathalie kijkt de komende tijd uit naar het programma: “De frequente trainingen maken dit traineeship erg waardevol. Daarnaast komen zeer relevante en interessante onderwerpen aan bod, zoals stakeholdermanagement, projectmanagement en timemanagement.”

“Twee trainingen waar ik specifiek naar uitkijk zijn reorganisaties en personal branding”, besluit ze. “Daarnaast vond ik het erg waardevol om de persoonlijkheidstest “Eigen Vermogen” te doen, omdat het je zelfkennis verrijkt.”

Dit artikel is geschreven door consultancy.nl

Start je carrière als trainee bij Quintop
Solliciteer hier
Vragen?