Anouk den Ouden

Een kijkje in het leven van een Change Manager

Sinds 11 jaar werkt Anouk bij Quintop Management Consultants. In haar huidige rol bij AkzoNobel werkt zij als change manager waar ze samen met het projectteam wereldwijd een nieuwe HR Cloud oplossing. Hoog tijd voor een goed gesprek, want volgens Anouk biedt een rol als change manager een verscheidenheid die een enorme kick geeft.

Wat houdt jouw functie in als change manager?

Als change manager help ik organisaties eenvoudig gezegd om van A naar B te komen. Vaak zijn dit transitionele changes waarbij een bestaande situatie vervangen wordt door een nieuwe situatie.

De laatste jaren heb ik met name internationale verandertrajecten begeleid waarbij organisaties hun bestaande HR-informatiesystemen vervangen door een HR-systeem in de Cloud. De digitalisatie van HR en de focus op employee experience heeft de laatste tijd een enorme toevlucht genomen. Hier kan je meer over lezen in onze recente whitepaper ‘Who is responsible for Employee Experience’. Daarnaast spelen efficiency, transparantie, ofwel inzicht in real-time data en kostenreductie een grote rol bij de besluitvorming van organisaties om naar een nieuw HR-systeem in de Cloud te gaan.

Wat kom je tegen in de aanpak van zo’n veranderproject?

Mijn functie bevat een afwisseling van analyse, communicatie en stakeholdermanagement. Inhoudelijk gezien maken we een change impact analyse waarin de impact op verschillende doelgroepen wordt onderzocht en ook hoe de impact vervolgens kan worden opgevangen door change interventies. Dit resulteert in een concrete trainings- en communicatie aanpak waarbij zoveel mogelijk de medewerker centraal staat. Ik ervaar in mijn huidige functie dat stakeholders de noodzaak van de verandering zien, de uitdaging zit hem meer in het laten landen en borgen van de verandering.

Over uitdagingen gesproken, wat is een grote uitdaging waar je tegen aan loopt?

De grootste uitdaging is dat organisaties op meerdere vlakken (organisatorische) veranderingen doorvoeren, hierdoor krijgen medewerkers vaak veel tegelijk voor hun kiezen. Recent onderzoek van Gartner toont aan dat medewerkers drie grote veranderingen per jaar meemaken (2018), terwijl dat een paar jaar geleden nog minder dan twee was.

De uitdaging ligt dan in het feit hoe je ervoor kan zorgen dat jouw verandering nog geabsorbeerd en eigen gemaakt kan worden. In de veranderaanpak probeer je daar zoveel mogelijk rekening mee houden. Bijvoorbeeld door op verschillende momenten en via verschillende kanalen te communiceren. Daarnaast door trainingsmaterialen, zoals korte filmpjes en ‘quick reference cards’, beschikbaar te stellen, zodat je verschillende typen medewerkers bereikt en hun de kans geeft om in hun eigen tijd de stof tot zich te nemen. Ook probeer je change agents zoveel mogelijk tools aan te reiken zodat zij lokaal kunnen acteren op de behoeften die op dat moment spelen.

Ontstaat er op deze manier geen versplintering in de aanpak?

Een flexibele manier van tools aanreiken die op verschillende medewerkers aansluiten is naar mijn mening goed, zolang de inhoud van de boodschap maar hetzelfde blijft waardoor je uniformiteit behoudt.

Met al deze ervaring heb je vast tips die je change managers zou willen meegeven?

Ik zou aanraden om pijnpunten op te halen bij de eindgebruiker, zodat je deze kan omzetten in een ‘unique selling point’. Op deze manier begrijpen eindgebruikers ook waarom de verandering een verbetering voor hen gaat worden. Daarnaast is het goed om de business te blijven betrekken als vertegenwoordiger in klankbordgroepen, zodat het niet een ‘HR-feestje’ is.

Hoe ben je in je huidige functie gerold?

Via Quintop heb ik verschillende rollen mogen vervullen de afgelopen jaren op het snijvlak van HR en veranderingen. Naast projectleiders rollen ben ik meer in de change en communication hoek terecht gekomen. Ik merk dat het mij veel positieve energie geeft om een bepaalde verandering te begeleiden en over de bühne te brengen. Ik word erg blij van de combinatie analyseren, concrete plannen maken en die vervolgens uitrollen in een projectmatige setting. Mijn achtergrond in beleid, communicatie en organisatie komt hier ook goed van pas. Mijn huidige functie vormt een mooi afwisselend totaalpakket, dus ik ben een gelukkige consultant!

Hoe combineer je dit met je privéleven, je hebt twee kinderen en bent een carrière tijger?

Dat is een goede vraag. Ik blijf het een uitdaging vinden om een goede balans tussen werk en privé te waarborgen en ik denk dat elke werkende moeder hier zo nu en dan tegen aan loopt. Als consultant heb je namelijk te maken met pieken wat soms een impact heeft op de thuissituatie. Gelukkig is mijn vriend flexibel ingesteld en krijg ik de ruimte om die pieken op te vangen. Tegelijkertijd geven die pieken en de verscheidenheid aan opdrachten mij steeds weer een enorme kick waardoor er weer evenwicht is.

Daarnaast probeer ik mijn tijd thuis zo kwalitatief mogelijk te besteden aan mijn kinderen en mijn vriend. Quintop heeft begrip voor mijn thuissituatie en biedt flexibiliteit wat voor mij enorm waardevol is.

Tenslotte, wat wil je over 5 jaar op werkgebied nog af kunnen vinken?

Het lijkt mij interessant om een verandertraject te begeleiden bij een kleine Nederlandse organisatie waar de mensen niet op afstand werken. Hierdoor krijg je een betere kijk op wat er speelt omdat je echt kan zien, horen en voelen. Samen met een klein team met de voeten in de modder staan lijkt me erg verfrissend. Dat vraagt van een change manager namelijk weer andere kwaliteiten.

Meer over Anouk