A professional picture of Sanne Chateau
Quintoppers

Sanne Chateau

Never a dull moment in het leven van een Senior HR Consultant

Iemand die overstapt van een vaste organisatie naar consultancy hoor je niet vaak, terwijl het heel veel kansen biedt. Dat vindt ook Sanne Chateau, Senior HR consultant bij Quintop. In 2020 waagde ze de sprong naar consultancy en tot op de dag van vandaag is ze erg blij met haar beslissing, want dat ‘’never a dull moment’’-gevoel is juist wat haar energie geeft. We spraken haar over haar overstap en haar rol als change en communication expert binnen HR-consultancy.

Na het vervullen van verschillende rollen als HR Business Partner/HR Adviseur en HR Project Manager bij diverse nationale en internationale organisaties, besloot Sanne om de overstap te maken naar Quintop als Senior HR-consultant. “Wat me aantrok, vooral bij Quintop, is de mogelijkheid om daadwerkelijk mee te bouwen aan organisaties en het gevoel te hebben dat mijn bijdrage ertoe doet.”

Juist het verschil in sectoren en opdrachten, houdt Sanne nieuwsgierig: ‘’Je komt op heel veel verschillende plekken. Ik heb inmiddels mooie opdrachten mogen doen voor de Fast Moving Consumer Goods-sector, de hypothecaire/financiële markt en de wonderlijke wereld van film en televisie. Elke opdracht is anders, soms gericht op een specifiek onderdeel en andere keren een breed vraagstuk. Dit is een wereld van verschil vergeleken met het werken voor slechts één organisatie.’’

 

Start from scratch

Doordat ze eerder aan de klantzijde heeft gewerkt, kan Sanne zich nu goed inleven in alles wat er bij een HR-afdeling komt kijken. “Ik heb hiervoor onder andere gewerkt bij Kindergarden als HR-adviseur, bij Carlson Wagonlit Travel als HR Business Partner en 3 jaar als Regionaal Projectleider aan een HR-transformatie binnen CWT. Hierdoor heb ik niet alleen brede kennis van het HR-werkveld, zoals payroll & administratie, performance management, HR-systemen, advies, training & development, ziekteverzuim, maar ook van reorganisaties, verandermanagement, OR-trajecten en coaching. Al deze ervaringen pas ik dagelijks toe in mijn werk als consultant.”

Toch adviseert ze andere consultants om zich niet volledig te laten beïnvloeden door eerdere ervaringen: “Elke organisatie is anders, dus ik adviseer andere consultants om elke opdracht te benaderen met niet al een kant-en-klare oplossing of aanpak in je hoofd. Stel vragen, ga op onderzoek uit, probeer te begrijpen wat er allemaal gebeurt en wat de precieze knelpunten zijn. Gebruik vervolgens je rugzak vol ervaring en leermomenten om de beste change- en communicatiestrategie te bepalen.”

Change management

Op dit moment werkt Sanne als Change- en Communication Manager voor een internationale organisatie in de MedTech wereld. Binnen een groot intern transformatieproject maakt ze gebruik van haar jarenlange HR-ervaring en richt ze zich op het duurzaam maken van veranderingen door de menselijke aspecten centraal te stellen. Ze adviseert en ondersteunt de organisatie bij het betrekken van medewerkers.

Bij deze opdracht past ze ook haar eigen ontwikkelde duurzame verandermodel toe. Samen met Wilco Bontenbal, partner bij Quintop, heeft ze een zes stappenmodel ontwikkeld om verandertrajecten te begeleiden binnen Quintop. “Organisaties hebben vaak al een eigen Change Management-methodologie, of ze gebruiken een bestaande erkende methode, en daar pas je jezelf als consultant natuurlijk op aan. Toch leg ik altijd ons eigen pragmatische model ernaast om echt impact te kunnen maken. Zo heb ik ervoor gezorgd dat alle verschillende veranderinitiatieven bij mijn huidige klant een samenhangend verhaal werden. Het is belangrijk dat het voor de mensen in de organisatie echt duidelijk is waarom bepaalde acties worden ondernomen en wat het uiteindelijke doel is. Omdat zij de expertise op dit moment niet in huis hadden, ben ik aan het team toegevoegd. En een groot voordeel is dat ik niet uit de medische wereld kom. Ik ben dus helemaal opnieuw begonnen om het verhaal zo begrijpelijk mogelijk te maken voor iedereen en om tot de kern te komen, zonder onnodige en verwarrende details toe te voegen.”

Kennis delen

Van de overstap naar consultancy en naar Quintop heeft Sanne geen spijt: ‘’Het leuke aan Quintop is dat we het beste van beide hebben: een warme thuisbasis en tegelijkertijd grote internationale omgevingen. Bij Quintop zitten we aan dezelfde kant van de tafel als onze klant en streven ernaar om samen het project tot een succes te maken. Het is echt teamwork. Bovendien hebben we ook voldoende support en kennis in huis bij Quintop om te sparren en advies te krijgen van collega’s.

In de toekomst wil Sanne meer aandacht besteden aan het geven van trainingen. Ze zegt: “Ik heb al een aantal keer interne trainingen mogen geven op het gebied van Change Management & Communication. Ik heb gemerkt hoe leuk en belangrijk ik het vind om mijn kennis te delen. Tijdens deze trainingen leer je niet alleen veel van elkaar, maar ik leer er zelf ook enorm veel van. Ik ben erg blij dat Quintop mij de ruimte biedt om dit naast mijn consultancywerk te kunnen doen. Het is echt waar: Never a dull moment in Consultancy!

Ook overstappen naar consultancy? Bekijk onze openstaande vacatures en wie weet zien we jou binnenkort bij Quintop!
Bekijk onze vacatures
Vragen?