Bart van Bommel

PMO’er bij Friesland Campina

Waarom is een goede PMO’er zo belangrijk op een project?

Ik maak altijd de vergelijking met bemanning op een schip. Op een schip zorgt de kapitein ervoor dat de juiste koers gevaren wordt en het schip aankomt op de geplande bestemming. Naar mijn mening geldt hetzelfde voor projectmanagement: de projectmanager houdt de focus op het einddoel en zorgt met zijn team dat ze de juiste stappen ondernemen om dit te bereiken.

De PMO’er is net als de stuurman op het schip: hij staat op de uitkijk en signaleert obstakels wanneer deze dreigen te ontstaan. Een project kan duizend en één zaken bevatten. Wanneer er geen PMO’er binnen een project zou zijn, ontstaat het gevaar dat de projectmanager verzandt in de details en zo het einddoel uit het oog verliest. Om de projectmanager te ontzorgen bewaak ik als PMO het overzicht en controleer ik of alle teamleads hun deelprojecten tijdig opleveren. Als PMO’er neem ik juist die taken uit handen die tussen wal en schip kunnen raken.

Wat maakt jou een echte Quintop PMO’er?

Mijn betrokkenheid bij zowel het project als het doel dat we nastreven vind ik erg belangrijk. Dan word je echt onderdeel van het team. Ik vind het heerlijk als ik mensen in staat kan stellen hun werk nog beter te doen. Het kunnen ontzorgen is een kwaliteit die je als PMO’er dient te hebben en wat bij Quintop centraal staat. Dit maakt de match tussen Quintop en de rol van PMO zo goed.

Wanneer is een dag voor jou geslaagd?

Als de projectmanager samen met mij streeft naar de ultieme samenwerking, waarbij wederzijds respect voorop staat. Je spart met elkaar en geeft elkaar de vrijheid en het vertrouwen door volledig ieders rol uit te nutten. Dit zorgt uiteindelijk voor het beste resultaat: een project waarin je zorgt dat de vaart erin blijft en je met elkaar vooruitgang boekt.

Meer over Bart