Essentiele voorbereiding
Om een optimale reorganisatie voor alle betrokkenen te realiseren, is overzicht scheppen van cruciaal belang. Zonder strakke planning en begrip van de samenhang tussen verschillende processtappen is het traject gedoemd te mislukken. Daarom zijn we hiermee gestart en hebben we dit uitgewerkt in verschillende business cases. Ook een communicatieplan, nieuwe functieprofielen en een adviesaanvraag zijn opgesteld. Daarnaast zijn voorbereidingen getroffen voor de onderhandelingen met de vakbonden.
Continu stakeholdermanagement
Tijdens een reorganisatie als deze zijn er veel, diverse betrokkenen. Een OR, stuurgroep, managers, medewerkers en vakbonden moeten bijvoorbeeld actief betrokken worden. Andere partijen zoals klanten en leveranciers dienen te worden geïnformeerd. Regelmatige communicatie is het sleutelwoord. Vooral regelmatig overleg met de OR vergroot de kans op een positief advies. Duidelijke afstemming met de stuurgroep verzekert snellere besluitvorming. Heldere (proces)afspraken stimuleerden een open dialoog met vakbonden. Gedurende het traject bleek ook de kritische supportgroep (KSG) die bestond uit vertegenwoordigers van top- en middenmanagement van groot belang. Deze KSG fungeerde als klankbord en wist kritieke adviezen te geven op de juiste momenten. Zorgvuldige toepassing van continu stakeholdermanagement was van grote, positieve invloed op het resultaat.
Efficiëntie door ervaring
Nadat de OR de adviesaanvraag had goedgekeurd, begon het plaatsingsproces. Middels belangstellingsregistratie en meerdere soorten maatstaven werd vastgesteld hoe de toekomstige organisatie eruit zou komen te zien. Ervaring leerde ons hoe we het plaatsingsproces zo efficiënt mogelijk konden laten verlopen. Dit zorgde voor minder lange onzekerheid onder de medewerkers.

'Met de juiste ervaring, voorbereiding en betrokkenheid van A-Z maakt zelfs de meest uitdagende verandertrajecten gesneden koek.'